Üzeltünk címe: 1071 Budapest, Peterdy utca 18. Nyitva: hétfő, szerda, péntek 9.00-17.00; kedd, csütörtök: 11.00-19.00. Telefon: (06-1)214-5222

Kérdése van? Hívjon minket! (06-1)214-5222

A Bailey-virágeszenciákról

Az eszenciák világában tett barangolásainkat a Bailey-virágeszenciákkal folytatjuk. Egy rendkívüli eszenciasorozatról van szó, részben a kidolgozó személye, részben a módszertani sajátosságai miatt. Az eszenciák kidolgozója Arthur Bailey elektromérnök, aki egy súlyos betegség kapcsán a 60-as évek közepén kezdett foglalkozni a virágeszenciák (és a radiesztézia) kérdéseivel, akkor még a Bach-virágeszenciákkal ismerkedve. A két terület (a virágeszenciák és a radiesztézia) összekapcsolásának hangsúlyozása jelentette, és jelenti a mai napig a Bailey-eszenciák egyik sajátosságát.

Szememben Arthur Bailey egy úttörő: akkor fordult a virágterápiák felé és kezdett el új utakat keresni, amikor ez még teljesen ismeretlen területnek számított, s ezzel nagyban hozzájárult magának a Bach-virágterápiának is az újra felfedezéséhez, emellett lendületet és bátorságot adott új virágeszenciák kidolgozásához.

Ha a különbségeket szeretnénk megragadni a Bach-eszenciák és a Bailey-eszenciák között, a bőség zavarával küzdhetünk: az alapanyag, az elkészítési mód, a hígítás mértéke és az indikáció terület megragadása egyaránt eltér a megszokottól. Arthur Bailey volt ugyanis az, aki bevezetett néhány, azóta sokak által követett változtatást. Az egyik legjelentősebb a brandy helyett más alkohol (itt a vodka) használata, amelyet "tisztább" alkoholnak tekintett, mint a sok szempontból bizonytalan minőségű brandyt. A vodkának nem csak tartósítószerként vette hasznát, hiszen a "napsütéses módszer" megtartása mellett a "főzős módszer" helyett alkoholos áztatást alkalmazott, s ehhez szintén vodkát használt. Ebben az esetben nem történik további hígítás, a növényi részek eltávolítása után ott maradó alkoholt tekintjük az anyaeszenciának. Azért írok növényi részeket virágok helyett, mert ez volt Arthur Bailey másik fontos újítása: ezek az eszenciák nem csak virágokból, hanem szükség esetén más növényi részekből is készülhetnek, termésből, levélből stb. Ilyenkor gyakran eltérő minőség társul az elkészített eszenciához, ami jól megragadható a Magyal példáján: a Magyal eszenciát a Bach-terápiában is használjuk, legáltalánosabb megközelítés szerint "Túlérzékenység" eszenciaként az agresszív indulatok, féltékenység, bosszúvágy stb. ellenszere. A Bailey-eszencia ugyanakkor nem a Magyal virágából, hanem leveléből készül alkoholos áztatással, és e túlérzékenység csökkentése mellett a levelek "tüskéinek" szimbólumértékéből levezethető módon egyfajta plusz belső tartalommal bírnak: megvéd bennünket a provokációtól, segít megőrizni önuralmunkat, és visszafogni az első indulatból kialakuló túlreakciókat.

Az eddig elmondottakon túl fontos újítása Arthur Baileynek a koncentráció megváltoztatása: ő ugyanis az anyaeszencia és a "stock" (magyarul a legelterjedtebb a "középső hígítás" elnevezés, bár ez ebben az esetben pontatlan) közé beiktatott egy "leány" (daughter) hígítási szintet is, emellett megváltoztatta az arányokat is, hiszen az anyaeszenciából a leányeszenciát, valamint ebből a "stock" eszenciát is 1:100 arányú hígítással hozta létre. A további lépésekben az egyedi keverékek előállításához 10 ml folyadékhoz a kiválasztott eszenciákból 2-3 cseppet javasolnak, s az eszenciák szedéséhez is a napi 3 x 3 cseppes adagolást ajánlják. A Bailey-rendszer újítása az is, hogy keverékek készítésekor tartósítószerként alkohol mellett só felhasználását is javasolják!

A teljes Bailey eszenciakészlet 136 eszenciát foglal magában, ebből 101 mono-, a többi összetett eszencia. A mono eszenciákat nem sorolják érzelmi csoportokba, hanem élet- (ha úgy tetszik érzelmi-) területeket kapcsolnak hozzájuk, így egy-egy eszencia több területhez is tartozhat (pl. Mandula-eszencia a következő területeken fejti pozitív hatását: Nyugtató, támogató, földelő; a helyes út megtalálása; az intuíció fejlesztése; az önbecsülés erősítése; spirituális fejlődés). Az összetett eszenciákat két csoportra bonthatjuk, vannak köztük olyanok, amelyek egyszerűen használható "élethelyzeti" eszenciák (pl. Bánat, Békesség, Depresszió & kétség, Düh & frusztráció, stb.), és vannak olyanok, amelyek a kínai öt elem tanításból levezethető energetikai támogatást biztosítanak (az öt elemnek megfelelő túlsúly- és hiányeszenciák, emellett Yin-, Yang-, és Yin-Yang Kiegyensúlyozó keverékek). A Bailey-virágeszenciákat (talán éppen nagy számuk miatt) három sorozatba rendezték: a terapeutáknak ajánlott készlet (Practitioner Set) tartalmazza a 101 mono virágeszenciát, a laikusoknak illetve otthoni használtra ajánlott 60 eszenciát magába foglaló Standard Set tartalmazza az összetett eszenciákat, valamint a leggyakrabban használt monókat, s harmadikként létezik az Öt Elem Készlet (Acupuncture Set - én a magyarban nem szívesen használom ebben a vonatkozásban az akupunktúra szót, mert megtévesztő lehet), amely a tíz elemi hiány/túlsúly eszencia mellett tartalmazza az Energia Felszabadító (Energy Liberator) és a Yin-Yang Kiegyensúlyozó (Yin-Yang Balancer) eszenciákat is.

Ma már a Bailey-eszenciákból is készülnek aura-sprayk, bár nem olyan széles választékban, mint pl. az Orchidea-eszenciák esetében. Két sprayt lehet beszerezni, a Védelem és Tisztítás (Protection and Clearing), illetve a Meditáció (Meditation) sprayt, amelyek neve önmagáért beszél, s alkalmazásuk is egyszerű: néhány fújásnyit kell szétpermetezni közvetlen környezetünkben belőlük.

Bár maga Arthur Bailey 2008-ban lehunyt, családja (elsősorban felesége és fogadott lánya) a mai napig az ő szellemében és iránymutatása alapján készíti az eszenciákat, megtartva a hagyományos, csak 10ml-es cseppentős kiszerelésben elérhető formát is.