Üzeltünk címe: 1071 Budapest, Peterdy utca 18. Nyitva: hétfő, szerda, péntek 9.00-17.00; kedd, csütörtök: 11.00-19.00. Telefon: (06-1)214-5222

Kérdése van? Hívjon minket! (06-1)214-5222

A DEVA-virágeszenciákról

A DEVA Laboratórium Dr. Edward Bach eredeti módszere szerint készítette el az Európai virágeszenciákat, amelyekhez 96 növény virágát használták fel. A 96 hagyományos virágesszencia sorozatot 9 csoportba osztották. Mindennapi használatra, számos helyzetben javasoltak.

A laboratórium a francia-Alpokban található Autrans-ban (www.autrans.com), a Vercors-i Nemzeti Park szívében, védett és privilegizált, flórája gazdagságáról és változatosságáról híres környezetben.

A virágeszenciák Dr. Bach eredeti módszere szerint készülnek, a legszigorúbb tisztasági és minőségi követelményeknek megfelelően. Az előállítás és dinamizáció valamennyi lépése kézi munkával történik, nagy gonddal és odafigyeléssel. Az alkalmazott alapanyagok és szubsztrátumok kizárólag természetes eredetűek, és megfelelnek a biotermesztés legszigorúbb előírásainak (ECOCERT kontroll).

A Deva virágeszenciák nagyrészt az Alpok, a Massif Central és a földközi tengeri medence gondosan kiválasztott területein termő vadvirágokból készülnek.

Ezeket az eszenciákat 1986 óta gyártja a Philippe Deroide által alapított DEVA Laboratoires (2012 óta DEVA LES EMOTIONS). Az alapító számos szempontból Dr. Bach munkássága folytatójaként tekintett magára, s valóban, munkásságából, eszenciáiból ugyanaz az elkötelezettség sugárzik, mint amit Dr. Bach munkáiból kiolvashatunk.

A DEVA eszenciái és eszenciákhoz kapcsolódó termékei 4 csoportot alkotnak. Megtaláljuk az eredeti növényekből készült Bach-virágeszenciákat, emellett a 96 Európai (vagy kortárs) Virágeszenciát, az előbbi kettő felhasználásával kialakított összetett virágeszenciákat, valamint a belőlük készült Floressentiel termékeket.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miben különböznek a DEVA által gyártott Bach-virágeszenciák sok más gyártó termékeitől – s a válasz rá is mutat a DEVA termékek egyik legfontosabb sajátosságára. Ugyanis a cég a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet a tisztaságra, maga a központ is a Vercors Nemzeti Park szívében működik, s termékeiben is bio alapanyagok (biológiai termesztésből származó növények, biobrandy a tartósításhoz, stb.) használatára törekszik (1994-ben ECOCERT minősítést kapott a cég). A másik sajátosság, ami e termékeket jellemzi, az adagolás: az összes eszencia 1. (vagy ahogy a Bach-virágterápiában gyakran nevezik középső, illetve angol terminológiával „stock”) hígításban kerül forgalomba, s bár ennek előállítása nagyjából hasonló más gyártók eljárásaihoz, érdemes kiemelni a dinamizálás jelentőségét: fektetett 8-as (∞) formában történő „összerázással” valósul meg. A hígítás mértékének azért van jelentősége, mert rövid távú használat esetén a DEVA ennek az 1. hígításnak a használatát javasolja (ez magyarázza többek között, hogy a 10ml-es kiszerelés Magyarországon szórófejes változatban kerül forgalomba, vagyis további hígítás nélkül közvetlenül felhasználható). Természetesen keverékeket is elő lehet állítani, ehhez az ajánlás 30ml alkohol és víz keverékéhez 7-7 csepp a kiválasztott eszenciákból. Az így elkészített keverékeket elsősorban hosszabb távra tervezett eszenciaszedés esetében javasolják.

A termékek közül érdemes kiemelni az Európai Virágeszenciákat, amelyeket 96, a környezetünkben gyakran közönséges növényként előforduló, illetve egzotikus virágból készítenek. Ezek az eszenciák nagyon szerencsésen egészítik ki Dr. Bach eredeti eszenciáit, lehetőséget adva a sokkal árnyaltabb, differenciáltabb állapotfelméréshez és kezeléshez. E 96 virágeszenciát is érzelmi csoportokba sorolták, hogy könnyebb legyen kiválasztani a megfelelő szert, bár ebben az esetben talán célszerűbb érzelmi csoportok helyett életterületekről beszélni, hiszen az érzelmek mellett más szempontokat is érint a csoportosítás. A kilenc csoport a következő:

Látható, hogy a DEVA a csoportok elnevezésében is törekedett a pozitív szemlélet megjelenítésére, az egyes eszenciákhoz tartozó kulcsmondat megfogalmazása is pozitív, inkább az elérendő célt fogalmazva meg, mintsem korrigálásra váró hibát. Így ezek az eszenciák alkalmazása során is sokkal erőteljesebben jelenik meg a támogató, mint a szó szűkebb értelmében vett gyógyító szándék.

Ennek jegyében kerültek kidolgozásra a DEVA Összetett virágeszenciái is, amelyek 14 problémakör esetében nyújtanak könnyen elérhető, első lépésben (akár saját magunk által kiválasztható módon) alkalmazható, gyors és egyszerű módszert a nehéz érzelmi helyzetek kezelésére. A következő 14 összetett eszenciából választhatunk:

 • Assistance (Támogatás)
 • Nyugodt éjszakák
 • Testi ellazulás
 • Oltalom
 • Érzelmi élet és nemiség
 • Leszokás
 • Feltöltődés
 • Tanulás és vizsgaidőszak
 • Családi összetartás
 • Terhesség
 • Kisgyermekkor
 • Serdülőkor
 • Érettkor
 • Fejlődés


A fentiek közül talán érdemes hosszabban is foglalkozni az Assistance összeállítással, hiszen az feletethető meg a sokak által használt Elsősegély Csepp (Rescue Remedy) Bach-keverékkel. Nem is ér minket csalódás, ha az összetevőket megvizsgáljuk, hiszen ebben is megtalálható az öt hagyományos komponens, kiegészítve az Indiai lótusz eszenciájával, amely mintegy univerzális eszenciaként képes felerősíteni, dinamizálni a többi eszencia hatását. Hasonlóan összetett képet mutat pl. a Serdülőkor-eszencia, amely egyszerre tartalmazza Bach-eszenciák közül az ennél a korosztálynál gyakran alkalmazott Rozsnok-, Vörösfenyő-, és Vadalma-eszenciákat (útkeresés, önbizalom, tisztaság témában), s ezt az „alapot” egészítik ki az önkifejezést, a szexualitást, erkölcsiséget támogató kortárs eszenciák.

Végezetül még egy szempont, ami kedvcsinálóként szolgálhat az eszenciák alkalmazásához: a 96 DEVA eszenciához elérhető magyar nyelvű irodalomként a rendszer kidolgozójának, Philippe Deroidnak „Európai virágeszenciák” című könyve.