Üzeltünk címe: 1071 Budapest, Peterdy utca 18. Nyitva: hétfő, szerda, péntek 9.00-17.00; kedd, csütörtök: 11.00-19.00. Telefon: (06-1)214-5222

Kérdése van? Hívjon minket! (06-1)214-5222

Az orchidea-eszenciákról

Az orchidea-virágeszenciákat a 90-es évek második felétől állítja elő Don Dennis Skóciában, jelenleg Gigha szigetén. Természetesen itt az orchideák nem természetes élőhelyükön tenyésznek, gondos munkával Don és csapata termeszti a növényeket az általa csak "szentélynek" nevezett üvegházban.

Az orchidea-eszenciák legfontosabb sajátossága, hogy a Living Tree (élő fa) koncepció jegyében a virágot nem szedik le az eszencia elkészítéséhez, hanem a növény adottságaitól függően vagy a vízre ráhajlítva, vagy azt a virágon átcsorgatva készül az anyaeszencia, így az elkészült anyaeszencia mentes lesz a virágok „fájdalomrezgéseitől”. Tartósításra a hagyományosnak tekinthető brandy mellett vodkát is használnak, ez azonban nem választható, a 15ml-es pipettás kiszerelés brandyvel, a 30ml-es szórófejes változat vodkával készül. Az eszenciák készítése során még egy olyan tényező van, amire a gyártó nagy gondot fordít: minden eszencia elkészítésénél egy nő és egy férfi van jelen, ezáltal is biztosítva a jin és jang energiák egyensúlyát. Az orchidea-eszenciák egyébként nem csak alkoholos formában kaphatók, beszerezhetjük őket a homeopátia eszköztárából ismert pilula (cukorgolyócska) formájában is.
Az eszenciák között megkülönböztethetünk mono (88 db) és összetett eszenciákat (38 db), és éppen az összetett eszenciák egy része az, amely nem csak belsőleges használatú szerek formájában használható, hanem (illóolajokkal illatosítva) auraspray is készül belőle, méghozzá minden eszenciából kétféle választható illóolaj-összetétellel, amit a címke alapszíne alapján kék és bézs változatnak nevezünk.
Témájukat tekintve a csaknem 130 orchidea-eszencia felöleli az emberi lét teljes hétköznapi és spirituális spektrumát: éppúgy találunk köztük olyat, amelyik ellazít egy stresszes, fárasztó nap végén, vagy éppen feldob, mint egy jó kávé, mint olyat, amely harmonizálja valamely csakra működését, vagy megtisztítja a teret a káros, ártalmas sugárzásoktól. Sok olyan is van közöttük, amelyik külső megjelenésével is utal arra, hogy kinek, illetve milyen problémára javasolja szedését a gyártó: az egyik legegyértelműbb páros ebből a szempontból az Élet Tüze (Fire of Life) és az Élet Kemencéje (Furnace of Life) eszenciapáros, amelyek igazán jól jelenítik meg a virág szimbolikájával is a kezelt területeket, a férfi és női minőség alapjait. Ugyanez jól megfigyelhető a Szépség Nyakéke (Necklace of Beauty) virágeszencia esetében is, amely nemcsak nevében, de megjelenésében is kifejezi azt a harmonizáló, tisztító hatást, amit a torokcsakrára gyakorol.
Az összetett eszenciák speciális csoportját alkotják a védő (defender) eszenciakeverékek, egyetlen más gyártó sem rendelkezik ilyen széles kínálattal ezen a téren, tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy a legérzékenyebb ember is megtalálja azt a védő keveréket, amire szüksége van: akár az életerőnket szeretnénk megvédeni, vagy a környezetünket megtisztítani, megtaláljuk erre a megfelelő eszenciát, mint ahogy abban az esetben is, ha úgy érezzük, hogy közvetlen támadásnak vagyunk kitéve. Don Dennis és az orchidea-virágeszenciák szellemiségét jól szemlélteti az a tény, hogy Don a védő eszenciakeverékek alapját adó Védelem a Sötétségtől (Defender from the Dark) eszencia orchideájának virágát ahhoz hasonlította, mint amikor J. R. R. Tolkien örök klasszikusában a Gyűrűk urában a tünde íjászok támadásba lendülnek. Ez jól kifejezi Don azon elképzelését, hogy az eszenciák nem passzívan közömbösítik az ártó energiákat, hanem aktívan szembeszállnak azokkal és semlegesítik erejüket, így védve meg az eszencia használóját, vagy (az aura-sprayk esetében) a környezetet.
Rezgésterápiákban járatosabb olvasóink bizonyára tudják, hogy a virágeszenciák (a homeopátiás szerekhez hasonlóan) ki vannak téve bizonyos környezeti ártalmaknak, például közismert, hogy a tartós elektromágneses aktivitás károsan befolyásolja az eszenciák gyógyerejét. Az orchidea-eszenciákkal kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy a gyártó nagy figyelmet fordít az eszenciák rezgésének megőrzésére is, ezért olyan üvegeket választott, amelyek esetében az üveg összetétele önmagában is védelmet biztosít a benne tárolt eszenciáknak, így a termék sokkal kevésbé érzékeny a szállítás során fellépő esetleges anomáliákra.
Ilyen nagy eszenciaszámnál joggal merülhet fel a kérdés a kedves Olvasóban, hogy hogyan lehet kiválasztani a megfelelő szert a kezeléshez. A Perelandra-eszenciáktól eltérően az orchideák esetében minden eszenciához tartozik leírás, ami nagy segítséget nyújt ahhoz, hogy egy-egy tudatosan megélt problémára megoldást találjunk. Ugyanakkor Don közvetlen munkatársai között több kineziológus is tevékenykedik (sőt számos eszencia létrejötte éppen az ő inspirációjuknak köszönhető), ennek megfelelően az izomteszt is elfogadott módszer, sőt az eszenciák inga segítségével történő kiválasztását sem utasítják el. Maga Don, mint rendkívül érzékeny ember, a megérzéseire is gyakran támaszkodik az eszenciák kiválasztása során.
A cseppek, aurasprayk és pilulák mellett még egy termékcsoportól érdemes szót ejteni az orchidea-eszenciák kapcsán, ezek pedig a krémek. Bár nálunk a legtöbben csak a Rescue (Elsősegély) krémet ismerik, sok gyártó kínálatában fontos helyet foglalnak el a különböző, nagyon is specifikus hatású krémek és gélek. Most két termékről fogunk szót ejteni, egy arckrém és egy testápoló készül orchidea-eszenciával.
Az arckrém (Orchid Beauty Facial Moisturiser) öt olyan eszenciát tartalmaz, amelyek támogatják az önelfogadást és az autonómiát, „saját arcunk felvállalását”, és a belső harmónia külső megélését. A testápoló (Angelic Coconut Body Butter) egyetlen eszenciát tartalmaz, az Angyali Boltozat (Angelic Canopy) eszenciát, amely hasonlóan hat, mint az Elsősegély Csepp. A gyártó úgy is fogalmaz ezzel az eszenciával kapcsolatban, hogy ezt vinné magával, ha csak egyet választhatna. Megnyugtat, harmonizál, biztonságérzetet ad – s ezt a hatását kifejti testápoló formájában is. Általános szabályként elmondható, hogy a krémek előállítása során 10-10 cseppet tesznek az anyaeszenciából a krém alapanyagának minden literjéhez. Ezt a munkafázist Don mindig saját kezűleg végzi, nem történhet meg az, hogy a krémek alapanyagának gyártója esetleg nem tulajdonít megfelelő fontosságot/gondosságot az eszenciák kérdésének. A krémek fontos tulajdonsága, hogy minden tisztasági igényt kielégítenek (GM-mentes, organikus gazdálkodásból származó összetevők, természetes tartósító anyagok, növényi glicerin, stb.), és emellett nagyon jó felszívódási tulajdonságokkal rendelkeznek.