Üzeltünk címe: 1071 Budapest, Peterdy utca 18. Nyitva: hétfő, szerda, péntek 9.00-17.00; kedd, csütörtök: 11.00-19.00. Telefon: (06-1)214-5222

Kérdése van? Hívjon minket! (06-1)214-5222

A Bach-virágeszenciákról

A Bach-virágterápia kidolgozója, Dr. Edward Bach angol orvos után kapta a nevét. Ez az általa 1928 és 1936 között felfedezett módszer, amely a növények virágaiból készült eszenciák révén közvetlenül képes hatni a lelkiállapotra, ma a legismertebb eszenciaterápia, s minden más hasonló módszer ősének tekinthető. A 38 eszenciát használó terápiás rendszer kialakításával Dr. Bach olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével bárki viszonylag könnyen megtalálhatja betegsége okát, és sikeresen kezelheti mind lelki, mind pedig testi bajait. 

Minden, weboldalainkon bemutatásra kerülő, illetve webáruházunkban megvásárolható eszenciasorozat, minden a virágeszenciákkal, mint gyógyító rendszerrel foglalkozó megközelítés Dr. Edward Bach, a XX. század első felében alkotott angol orvos „köpenyéből bújt elő”, ő indította útjára azt a máig élő (sőt egyre népszerűbb) megközelítést, hogy a virágokban rejlő gyógyerő minden különösebb technikai beavatkozás nélkül kinyerhetők, tartósíthatók és a gyógyítás céljaira felhasználhatók. Ő dolgozta ki az eszenciák készítésének máig meghatározó sztenderdjét, ő adta az eszencialeírások etalonjait, s a mai napig az ő általa kidolgozott eszenciákat alkalmazzák a legszélesebb körben...

A magam részéről lenyűgözőnek tartom eszencialeírásait: számos gyártó eszenciáit ismerve sem találtam olyan mondatokat, mint nála, amelyeket egy laikus is azonnal megért, ugyanakkor egy szakértő számára is mindent elmondanak az adott állapotról. Fontos vonásának tartom, hogy bár ő maga mélyen elkötelezett volt az ember spirituális fejlődése mellett, eszenciáit soha nem kapcsolta össze közvetlenül ezzel a témával: hétköznapi emberek hétköznapi állapotait írja le egyszerűen és érthetően, olyan szavakkal, amelyek ma is éppolyan közérthetők, mint 80 évvel ezelőtt.

Mai mércével nézve talán szegényesnek ható eszenciakínálata (38 mono és egy összetett virágeszencia – a Rescue Remedy, vagy Elsősegély Cseppek) számos megközelítés ihletője volt érdemes ezért egy kicsit közelebbről is megismerkedni velük, miközben igyekszem elkerülni, hogy mindenki által sokszor idézett mondatokkal untassam a kedves Olvasót.

Számomra Dr. Bach ugyanis lényegesen többet jelent egy gyógyítási módszer kidolgozójánál, én az úttörőt látom benne, aki Freud, Jung és Einstein kortársaként, Maslow és Rogers előfutáraként olyan elméleti és gyakorlati keretrendszert adott a kezünkbe, amely lehetővé tette (és teszi mind a mai napig) hogy egyszerre tekinthessünk magunkra spirituális és fejlődő lényként és a mindennapokat megélő és azokban megerősödő emberként. Az én személyes megítélésem szerint ezt a kettősséget egyetlen követője sem tudta olyan következetesen képviselni, mint ő.

Az eszenciák alapjául szolgáló virágok esetében kizárta a mérgező és a tápláléknövényeket, mondván, hogy az előbbiek „ember alatti”, az utóbbiak „az emberrel egy szintű” energiákat közvetítenek, márpedig a betegségek gyógyításához magasabb szintű rezgésekre van szükség. Rendkívül fontosnak tartotta a teljes egyediséget. Az általa korábban gyakorolt modern orvostudománnyal szembeni egyik legnagyobb ellenvetése az uniformizálás volt, munkássága második felében ugyanúgy ellene volt bármilyen egységesítésnek, mint száz évvel korábban Samuel Hahnemann, a homeopátia magalkotója. Furcsa paradoxon ennek fényében, hogy a Bach-terápia legismertebb és leggyakrabban alkalmazott szere az a Rescue Remedy, amit Dr. Bach példának hoz fel az egyik írásában. Ő adta meg azt a formulát is, amelyből tudjuk, hogy 6 elemű összetett készítményekkel számolva a 38 eszencia felhasználásával csaknem kétmilliárd különböző keverék készíthető el... elméletileg mindannyiunknak elkészíthető a saját, csak rá érvényes keveréke!

A könnyebb felhasználhatóság érdekében Dr. Bach a 38 eszenciát 7 (!) érzelmi csoportba sorolta, ezzel is segítve a könnyebb kiválasztást:

  • félelem
  • bizonytalanság
  • érdektelenség
  • magány
  • túlérzékenység
  • kétségbeesés
  • mások problémáival való túlzott törődés

Az eszenciák nem egyenlő számban találhatók meg az egyes csoportokban (nem is lehetne egyenlően elosztani azokat), van olyan csoport, amelybe 3 eszencia tartozik, és van, amelyikbe 8, attól függően, hogy Dr. Bach különböző állapotot különböztetett meg egy-egy kategórián belül. Ő maga a szükséges eszenciák kiválasztása során megfigyelőképességére és intuíciójára támaszkodott. Asszisztense, Nora Weeks leírása szerint lényegében annyi idő alatt, amíg a kliens az ajtótól elért a székig és leült, Dr. Bach meg tudta állapítani, hogy milyen eszenciára van szüksége. Nekünk kései követőknek azonban meghagyta a szabadságunkat: a Bach-terápiának nincs eszenciaválasztási kánonja, szabadon dönthet mindenki arról, hogy beszélgetéssel, izomteszttel, ingával, kártyával, stb. választja-e ki a maga vagy kliense számára szükséges eszenciákat.

Ma a BAFEP (The British Association of Flower Essence Producers) 55 olyan tagot tart nyilván, aki virágeszenciák készítésével foglalkozik, jelentős részük az eredeti Bach-növenyekből is készít eszenciákat. Ezek között jelentős különbség nincs, ahogy az a ma Magyarországon beszerezhető három gyártó termékein is jó látszik. A vásárlók még kis országunkban is tudnak választani aszerint, hogy a hazai előállítást, a BIO minősítést, vagy az eredetiséget tekintik a legfontosabb szempontnak.

Hazai gyártású virágeszenciákat az Ulmus Kft. állít elő 1995 óta. A termék jellemzője, hogy az anyaoldatok eredeti élőhelyen készülnek, a kereskedelmi forgalomba kerülő kiszerelés hígítását pedig HACCP körülmények között kézi munkával, a gépesítés teljes mellőzésével végzik. A készítmények 10ml-es cseppentős kiszerelésben kerülnek forgalomba.

A francia DEVA Laboratoire Dr Bach eredeti módszere szerint, gondosan kiválasztott termőterületen, illetve biokertészetekben vagy biodinamikus termőhelyen élő virágokból állítja elő eszenciáit. A készítmények 10ml-es szórófejes vagy (a mono eszenciák) 30ml-es cseppentős kiszerelésben kerülnek forgalomba.

Harmadik termékcsoportunk az Origonal Bach-eszenciáké, amelynek anyaeszenciáit a mai napig Mount Vernonban, Dr. Bach munkásságának színhelyén, a The Bach Centre közreműködésével állítják elő, és világszerte a Nelsons cég forgalmaz, amelyet 1933-ban maga Dr. Bach bízott meg a tinktúrák töltésével és kereskedelmével. A mono eszenciák 10 és 20ml-es cseppentős kiszerelésben kerülnek forgalomba, ugyanakkor a Rescue Remedy spray, krém, gél, rágó, pasztilla és gyöngy formában is megvásárolható.