Üzeltünk címe: 1071 Budapest, Peterdy utca 18. Nyitva: hétfő, szerda, péntek 9.00-17.00; kedd, csütörtök: 11.00-19.00. Telefon: (06-1)214-5222

Kérdése van? Hívjon minket! (06-1)214-5222

Blog

Az álmatlanságról

2024.02.11 19:25
Az álmatlanságról

Az alvás nélkülözhetetlen szervezetünk és idegrendszerünk regenerálódásához, így létszükségletünk. Ebben az élettani folyamatban keletkező zavarok kihatással lehetnek a nappali működésünkre, hosszú távú probléma esetén, komoly következményekkel számolhatunk. Amennyiben hosszabb ideig fennáll az álmatlanság, érdemes megkeresni az okát, akár a megfelelő szakember segítségével.

Az alvászavar kialakulásának okaiban életkoronként eltérő tényezőket találhatunk, illetve mindenféleképpen számolnunk kell az egyedi, egyénenként változó elemekkel. Először is érdemes kizárni minden lehetséges zavaró külső zaj és fényforrást. Ebben az esetben értelemszerűen nem keresünk az elalvási vagy átalvási nehézség okságában fizikai és/vagy pszichés tényezőket.

Továbbá az átmeneti nehézségek sokszor normálisak. Minden olyan időszakban jelentkezhetnek alvással kapcsolatos nehézségek ami megterhelő, akár testi, akár lelki értelemben. Konkrétan gyerekeknél jelentkezhet átmeneti el vagy átalvási zavar minden nagyobb pszichikai érés, vagy testi fejlődés időszakában, valamint változások kapcsán. És ez természetesen a felnőttekre is értendő, átmeneti nehézségek, kihívások idején is. Az ilyen problémáktól nem érdemes megijedni, mert sokszor maguktól rendeződnek, de természetesen lehet virágeszenciákkal támogatni. Akár Elsősegély készítményekkel, valamint Diófa esszenciával.

Tartós álmatlanság esetén a szakirodalom különböző okokat említ:

  • Fizikai okok: szervi problémák, hormonális zavarok, idegrendszeri betegségek, fájdalmak, stb.

  • Élettani okok: az öregedés, cirkadián ritmus zavarai, munkarend, nem megfelelő hőmérséklet, fekhely stb.

  • Pszichés okok: stressz, (distressz és eustressz egyaránt) és szorongás.

  • Pszichiátriai okok: a pszichiátriai betegségek általában alvászavarral együtt járnak.

  • Gyógyszerekkel/drogokkal kapcsolatos okok: Gyógyszermellékhatás, stimuláló szerek, alkohol.

 

Holisztikus szemléletben, általában a testi és pszichés vagy lelki tényezőket nem választjuk szét. (hiszen nincs test lélek nélkül) Ráadásul mivel a virágterápiák energetikai kezelési módok, ebben a megközelítésben az negatív energetikai hatások is okozhatnak alvással kapcsolatos nehézségeket.

Összefoglalva, az alvási ciklusban jelentkező tartós zavarok virágeszenciákkal való kezelésében érdemes olyan tényezők figyelembe vételével vizsgálódni, amelyek megterhelően hatnak ránk pszichikai/lelki értelemben, tehát stresszt, szorongást váltanak ki. A probléma hosszú távú fennállása következtében, akár magával az alvással kapcsolatban is. Tehát esszencia választáskor mindenképpen érdemes az egyéni sajátosságokat figyelembe venni, és egyedi keveréket alkalmazni, de amennyiben erre nincs mód vagy lehetőség, vannak komplex, összetett készítmények a témában, melyek segítségül szolgálhatnak.

 

Javasolt eszenciák: https://eszenciacentrum.hu/spl/980653/Alvas-almatlansag