Üzeltünk címe: 1071 Budapest, Peterdy utca 18. Nyitva: hétfő, szerda, péntek 9.00-17.00; kedd, csütörtök: 11.00-19.00. Telefon: (06-1)214-5222

Kérdése van? Hívjon minket! (06-1)214-5222

Blog

Tanulás, vizsga

Kohut Mariann
2024.05.06 08:37
Tanulás, vizsga

Tanulni sem felnőttként, sem gyerekként nem egyszerű dolog. A vizsgákról, megmérettetésekről nem is beszélve. Bizonyára sokaknak társul a témához számos rossz tapasztalat, kellemetlenség. Ezek később is okozhatnak nehézségeket, hiszen felnőttként újra aktiválódhatnak a rossz érzések szorongást, de akár gátlást is okozva, s ez megnehezítheti a hatékony tanulást, a vizsgákra való felkészülést. És persze az is kérdés, hogy megtanultunk-e tanulni. Havi blogbejegyzésünkben ezek oldására javasolunk esszenciákat.

Felnőttképző intézmény vezetőjeként a hallgatói visszajelzések alapján, és magánemberként is tapasztaltam, hogy milyen nehézségekbe ütközhetünk, ha tanulásra szánjuk el magunkat.

Az első ilyen nehézség a motiváció tisztázásában, és a tanuláshoz való viszony tekintetében merülhet fel. Lehetséges, hogy a korai pályaválasztásunk valamilyen szempontból nem tart ki a nyugdíjas évekig, így igyekszünk új szakmát tanulni, vagy kiegészíteni a meglévőt. Ez rendben is lenne, ha csak a tanulásra kellene koncentrálni. De életünk már nem adja meg ezt a luxust, igen nehéz összeegyeztetni a meglévő munkahellyel, családdal egyéb teendőkkel a végzettség megszerzéséhez vezető utat.

Második nehézségként érdemes megemlíteni a leterheltséget: emiatt akár alapkészségeink, mint a figyelem, emlékezet, gondolkodás sem működik úgy, mint korábban. Érdemes kialakítani a tanulási szokásokat, s ehhez nagy önfegyelem szükségeltetik.

A fentiek mellett a tanulás egy önismereti út is. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen érzékszervi dominanciával élünk, hogyan ragad meg a fejünkben legkönnyebben az információ. Hallás után vagy vizuális típusok vagyunk? És mindehhez hozzájöhetnek a közoktatásban megélt rossz élmények felelésről, vizsgákról, melyek önbizalomhiányhoz, szorongáshoz vezethetnek.

Ha fentebbi szempontok bármelyikében magadra ismertél, érdemes átnézned a következő listát, amelybe azokat a Bach-virágeszenciákat válogattuk össze, amelyek segíthetnek a felkészülés és a számonkérés során is:

  • Rozsnok: Pályaorientáció megtalálása, segít tisztábban látni merre van a helyes út, ha bizonytalanok vagyunk, egy irány felé elköteleződni.
  • Gyertyán: Motiváltság elősegítése, mikor fáradtak vagyunk és nincs kedvünk tanulni, monotonnak érezzük az egészet.
  • Szilfa: Amikor nehezen szánunk időt a tanulásra, mert annyi más feladat adódik.
  • Iszalag: Amikor elkalandozik a figyelmünk, nehezen tudunk fókuszáltak maradni.
  • Vadgesztenyerügy: Amikor úgy érezzük, nem tud elmélyülni a megszerzett tudás, felszínes marad az ismeret.
  • Vörösfenyő: Amikor úgy érezzük túl nagyot vállaltunk, nem vagyunk képesek a kitűzött célt elérni.
  • Bohócvirág: Amikor elkezdünk halogatni, félünk a kudarcoktól.
  • Napvirág: Ha tudjuk, hogy vizsgahelyzetben vagy megmérettetéskor hajlamosak vagyunk lefagyni, és emiatt rosszabbul teljesíteni.

És természetesen minden szorongató helyzetben jól jöhet ha van nálunk Elsősegély csepp!

Közeledik az érettségi, és a felsőoktatásban a vizsgaidőszakok, ezek az esszenciák segítségül szolgálhatnak gyermekeinknek is. Továbbá érdemes az önfejlesztés irányába motiváltnak maradni, hiszen a kötelező tanulmányok után, egészen más a már általunk választott, az érdeklődésünknek megfelelő képzéseket elvégezni. És nem csak tudást, hanem erőforrást is adhat a későbbiekre, hogy képesek vagyunk életünk végéig fejlődni, többé, jobbá válni.

Havi akciónk itt: https://eszenciacentrum.hu/tanulas-vizsga