Üzeltünk címe: 1071 Budapest, Peterdy utca 18. Nyitva: hétfő, szerda, péntek 9.00-17.00; kedd, csütörtök: 11.00-19.00. Telefon: (06-1)214-5222

Kérdése van? Hívjon minket! (06-1)214-5222

Blog

Tavaszi fáradtság

2018.03.20 13:41

Itt a tavasz. Erről kinek a természet ébredése, kinek a kerti munka jut eszébe, és persze vannak olyanok is szép számban, akiknek a tavasszal szinte kötelezően megjelenő tavaszi fáradtság jelent kihívást. Ez persze nem is csoda, hiszen így tél végére már kicsit megnyomott bennünket a hosszú szürkeség és sok felhő, hiányzik a napsütés és hiányoznak a friss gyümölcsök zöldségek, amelyek segítségével feltölthetnénk vitaminraktárainkat.

Persze a tavaszi fáradtság nem csak élettani kérdés, hiszen ha az lenne, elég lenne bekapni néhány szem multivitamint, vagy bevetni a megfelelő fényterápiás eszközöket (amelyek egyébként a megfelelő esetekben alkalmazva nagyon is hasznosak lehetnek). Ilyenkor gyakran érezzük magunkat levertnek, motiválatlannak, s így gyakran még legelemibb tennivalóink elvégzése is nehézségekbe ütközik.
A tavaszi fáradság ezen aspektusán tudnak segíteni a virágeszenciák, hiszen ahol az érzelmek megjelennek, ott az eszenciáknak is van keresnivalója. A tavaszi fáradtság esetében ráadásul egyaránt alkalmazhatjuk a több gyártó által is kínált összetett, energizáló hatású keverékeket, de akár néhány hagyományos Bach-virágeszenciát is.

 

Egyszerűen használható, összetett eszenciák

 

Több gyártó is kínál összetett, angolosan szólva "easy-to-use", vagyis könnyen használható eszenciákat, amelyek közös jellemzője, hogy nem nekünk kell kitalálni, hogy milyen összetevőkből állíthatjuk össze a legjobban a problémánkat megoldó eszenciakeveréket, hanem ezt megteszi helyettünk a gyártó, amikor összeválogatja azokat az eszenciákat, amelyek a tapasztalatok szerint a leghatékonyabban segítik pl. a fáradt, levert, lehangolt állapot oldását. Elsőre ezek az eszenciakeverékek talán drágábbnak tűnnek, mint mono társaik, a tapasztalatok szerint azonban költséghatékonyabb megoldás ezeket választani, ha egyébként bizonytalanok vagyunk az eszenciák kiválasztásában, hiszen ilyenkor nincs feleslegesen, vagy túl nagy mennyiségben megvásárolt eszencia, egyszerűen megvesszük a kiválasztott szert és már használhatjuk is!

Életerő és „évszakfüggő érzelmek” Skóciából

 

A skóciai Findhorn Közösséghez kötődő eszenciák közül rögtön felhívja magára a figyelmet a beszédes nevű Life Force, vagyis Életerő nevű eszenciakeverék, amelyet minden olyan esetben sikerrel használhatunk, amikor érzelmileg, vagy energetikailag kimerültnek, fizikai értelemben vagy mentálisan fáradtnak, esetleg levertnek, erőtlennek érezzük magunkat. Megfelelő alkalmazás mellett élénkséget, energikusságot tapasztalhatunk, támogatja a szervezet saját helyreállító erőit, és segít újra átélni a lelkesedést és az életörömöt.
E gyártónak egy másik terméke is belekerült e havi válogatásunkba, hiszen a Seasonal affections (nevezzük ezt Évszakfüggő érzelmeknek) bár kicsit általánosabb értelemben, de éppen azokra a helyzetekre lett megalkotva, amelyek meghatározott időszakokban befolyásolnak minket, márpedig ennek az állapotnak szinte tipikus példáját jelentik az évszakokhoz kötődően vissza-vissza térő érzelmek, legyen szó akár a téli depresszióról, akár a tavaszi fáradtságról. Ennek az eszenciának a segítségével türelmesek és nyugodtak maradhatunk kedvezőtlen körülmények között is, megerősíti érzelmi rugalmasságunkat és alkalmazkodóképességünket, elfogadóbbá tesz bennünket, miközben védekező képességeinket is megerősíti.
Mindkét Findhorn-eszencia beszerezhető 30ml-es cseppentős, vagy 25ml-es spray változatban is.

De mit tegyek, ha nekem csak a kávé segít?!

 

Sokan felteszik ezt a kérdést, akik a tavaszi fáradtság időszakában literszám öntik magukba a kávét - sokszor eredmény nélkül. Pedig nem csak a kávé segít, hiszen a Living Tree Orchidea Eszenciák között találunk olyat, aminek segítségével csökkenthetjük a túlzott kávéfogyasztást, és mégis frissnek, feltöltöttnek érezhetjük magunkat. Ez a Double Espresso. Maga a gyártó is kihangsúlyozza, hogy ez az eszencia nem rendszeres fogyasztásra lett megalkotva, nem arra való, hogy ezzel fedjük el az állandó stresszt és kimerültséget, ugyanakkor kiváló eszencia azokban az esetekben, amikor hirtelen egy kis plusz energiára van szükség.
Nagyon hasonlít ehhez mind összetételében, mind pedig hatásában a válogatásunkba bekerült másik orchidea eszencia, a Vital Lift, amely nyugtató, kiegyensúlyozó összetevővel van kibővítve a Double Espresso-hoz képest. Így kevésbé akut esetekben, amikor valaki levert, bágyadt vagy kimerült, tökéletes választásként képessé tesz bennünket akár a nagy koncentrációt igénylő feladatok ellátására is.

És ha az energiaszintem szenvedi meg a tavaszt?

 

Akkor Neked a Perelandra Energia Egyensúly Eszencia (Energy Balancind & Stabilizing Solution) a legjobb választás. Ez az eszenciakeverék beszabályozza az energetikai rendszer működését akár túl sok, akár túl kevés az energiánk. Alkalmazhatják felnőttek, de akár gyerekeknek is adható, helyreállítja és kiegyensúlyozza az energetikai rendszer működését - méghozzá a többi hasonló Perelandra eszenciához hasonló módon nem az elvárások, hanem az eszenciát szedő saját szervezetének igényeinek és optimális működésének megfelelően.

És a Bach-virágeszenciák

 

A Bach-virágeszenciák sorából két eszenciát emelnék ki. Az első az Olajfa, amely Dr. Edward Bach eredeti leírása szerint azoknak segít, "akik fizikai vagy szellemi nehézségekkel birkóznak, teljesen kimerültek, és úgy érzik, hogy nincs egy csepp energiájuk sem arra, hogy bármiféle további erőfeszítést tegyenek. Számukra a mindennapi élet kemény munka, öröm és élvezet nélkül." Ez az eszencia a "Jelen történései iránti érdektelenség" csoportjába tartozik, tehát olyan esetekben szoktuk javasolni, amikor testben és lélekben egyaránt fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat olyannyira, hogy igazából már nem is nagyon érdekel bennünket a minket körülvevő világ. A másik eszencia, amelyik segíthet ilyen esetekben, a Gyertyáné. Dr. Bach így írt róla: "Azoknak, akik úgy érzik, nincsen elegendő fizikai vagy szellemi erejük és kitartásuk ahhoz, hogy cipeljék a vállukra nehezedő terheket. A mindennapi élet gondjai túlzottnak, megoldhatatlannak tűnnek számukra, jóllehet feladataikat általában sikeresen teljesítik. Úgy gondolják, testi-lelki megerősítésre van szükségük ahhoz, hogy problémáikat könnyebben és jobban meg tudják oldani." A Gyertyán eszenciája tehát elsősorban a fásultság, monotónia, a "hétfő reggel szindróma" esetén nyújt segítséget.

Bízom benne, hogy ebből a válogatásból mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb szert, hogy a tavasz valóban a megújulásról és a feltöltődő energiaraktárakról, ne pedig a fáradtságról szóljon.