Üzeltünk címe: 1071 Budapest, Peterdy utca 18. Nyitva: hétfő, szerda, péntek 9.00-17.00; kedd, csütörtök: 11.00-19.00. Telefon: (06-1)214-5222

Kérdése van? Hívjon minket! (06-1)214-5222

Blog

Az eszenciák alkalmazása, szedése, adagolása

2017.12.06 13:13

Hát, a cím kicsit kacifántosra sikerült :)

Ennek az az oka, hogy az eszenciákat a különböző gyártók nagyon sokféle módon javasolják alkalmazni, és a belsőleges módszerek mellett számos külsőleges felhasználás is teret nyert az utóbbi időben.
Noha minden gyártó ad meg adagolási irányelveket, általánosságban elmondható, hogy a különböző gyártók termékei hasonló elvek alapján és hasonló eljárással készülnek, így lehetőség van a különböző gyártóktól származó termékek  együttes, egy időben, akár egy keverékben történő felhasználására is. Fontos tudnivaló elöljáróban az is, hogy a mono eszenciákból kereskedelmi forgalomban az ún. stock-bottle (jobb híján nevezzük középső hígításnak) szerezhető be, ami a személyre szabott keverékek létrehozása érdekében tovább hígítható, így jön létre a kliens által szedett keverék.
A virágeszenciák hagyományos hígításának szabályait Dr. Edward Bach, a Bach-virágterápia kidolgozója fektette le, aki 30ml  folyadékhoz  (víz  és  tartósítószer keveréke) minden kiválasztott eszenciából 2­-2 cseppet tett, majd az így kapott keverékből napi 4x4 cseppet (igény szerint a gyakoriságot növelve) javasolt szedni. Itt érdemes kitérni arra, hogy tartósítószerként Dr. Bach brandyt (borpárlatot) használt, de bármilyen alkohol megfelel, több gyártó használ manapság vodkát, sőt alkoholmentes változatok is készülnek, elsősorban ecet alkalmazásával. Házilagosan előállított keverékek esetében egy - másfél hétig tartósítószermentesen is alkalmazható az eszenciakeverék, ennek főként gyerekek esetében lehet jelentősége, noha grapefuitmag-kivonat, vagy akár só is alkalmazható.
Személyes tapasztalatom és az elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a napi 4x4 csepp szedése sok gondot okoz a klienseknek (napi 3x történő gyógyszerszedésre vagyunk szocializálva ;) ), az én személyes tapasztalatom az, hogy 3x5 cseppes ajánlás könnyebben betartható és nem változtat a hatékonyságon...
Az utóbbi időben elterjedtek a kényelmesebben használható, ezért sokak által kedvelt szórófejes kiszerelések, ezekből az egyszeri adag két fújás.
Akut, illetve várhatóan rövid időtartamú felhasználás esetén választhatjuk az ugyancsak Dr. Bach által leírt "vizespohár-módszert". Ilyenkor a választott eszenciákból 2­-2 cseppet egy pohár (2-2,5 dl) vízbe cseppentve a pohárnyi vizet napi 1-2 alkalommal apró kortyokban fogyaszthatjuk.
Ez jelenti tehát az alapot, amit minden gyártó a maga elképzelése szerint alakít...
Legkevésbé kötött a Perelandra-eszenciák adagolása: a gyártó javallata szerint nincs kötött javallat, személyről-személyre, alkalomról-alkalomra érdemes kitesztelni, hogy melyik eszenciából mikor és mennyit kell szedni a kliensnek. Ez alól kivételt jelentenek MBP-eszenciák, ezek esetében a gyártó minden eszenciára külön határozza meg a szedendő mennyiséget, amit a címkén is feltűntet. Ezt a mennyiséget napi 1 ill. 2 alkalommal közvetlenül nyelv alá cseppentve kell bevenni. Az MBP-eszenciákat gyártói ajánlás szerint hígítani is lehet, bár ez nem jelenti azt, hogy keverhető lenne más eszenciákkal, ezt ugyanis a gyártó kifejezetten NEM javasolja. Hígításra túl intenzív íz esetén javasolt, főként gyermekek esetében, ebben az esetben a hígítás mennyiségéről webáruházunkban, az termék lapján tájékozódhat.
Hasonlóképpen szabad az Indigo-eszenciák adagolása is, erről hadd idézzem a gyártó, Ann Calahan szavait (leírása jó összefoglaló a külsőleges felhasználási lehetőségekről is): 
"Válassz érzésed szerint az eszenciákból és a következő lehetőségek közül választhatsz:
  • párologtató edénybe lehet cseppenteni, így a szoba levegőjét rezgi be
  • egyéni keverékedből szórófejes üvegbe lehet tölteni és aurába spriccelni
  • közvetlenül szájba lehet cseppenteni
  • cseppentheted fürdővízbe
  • készíthetsz belőle krémet
  • teheted a párnád alá az üveget
  • egyszerűen csak tartsd a kezedben és lélegezz.
Adagolása teljesen Rád van bízva, tudni fogod, hányszor használd."
Kisgyermekek esetében az eszenciák és eszenciakeverékek külsőleges alkalmazása is eredményes lehet, ilyen esetben lehetőség van a kiválasztott eszenciákat a gyermek fürdővizébe cseppenteni, vagy a pohár vízbe cseppentett eszenciákkal csuklóját, homlokát, stb. bedörzsölni. Vannak gyártók, akik eleve spray, vagy aromásított aura-spray formájában is forgalmazzák néhány eszenciájukat, vagy erre kiválasztott keverékeiket (Living Tree Orchidea EszenciákBailey-, illetve Findhorn-virágeszenciák), ezen eszenciakeverékek esetében a felhasználás módja rendkívül egyszerű, hiszen ezek a termékek szórófejes kiszerelésben kerülnek forgalomba, nincs más tennivaló, mint két-három fújásnyit szétpermetezni a kliens aurájában, pl. a feje körül, vagy a megtisztítandó térben.
Tulajdonképpen a legszélesebb formai választékot a Living Tree Orchidea Eszenciák gyártója biztosítja, hiszen belsőleges fogyasztásra szánva kapható cseppentős és spray forma, valamint pilula is az eszenciákból, ugyanakkor a spray forma felhasználható külsőleg, és vannak aura-sprayk is, ezeket azonban nem szabad belsőleg alkalmazni. A cseppentős formából az ajánlott mennyiség (a Perelandra-eszenciákhoz hasonlóan) eszenciánként elérően napi 1x3-9 csepp közvetlenül nyelv alá cseppentve, vagy "vizespohár-módszerrel".
A Bailey termékkínálatában döntően 10ml-es pipettás mono- és összetett virágeszenciákat találunk (összesen kétféle aura-sprayt forgalmaz a cég), ezek ajánlott adagolása naponta 3x3 csepp közvetlenül a nyelv alá cseppentve. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy a keverékek összeállításánál a 10ml-enként 2-3 cseppet javasol a kiválasztott összetevőkből belecseppenteni, és az összetett eszenciák is felhasználhatók keverék-összetevőként, tehát azok is tovább hígíthatók. (A Bailey-eszenciák esetében az anya-eszencia és stock közötti hígítási arány 1:10000, valahogy így: anya-eszencia → 1:100 → leány/daughter-eszencia → 1:100 → stock.)
A Findhorn-­virágeszenciák hígítási ajánlása szerint a kiválasztott eszenciákból 7-7 cseppet lehet 1 rész alkohol és 3 rész víz keverékével hígítani, ezt követően a keveréket napi 1-3 alkalommal javasolt szedni (jellemzően 7 cseppet). Természetesen a Findhorn-eszenciákból is lehet néhány cseppet közvetlenül a nyelv alá cseppenteni.
Érdemes még talán kiemelni a DEVA-eszenciákat, amelyek esetében a keverékkészítés a választott összetevők összeöntésével valósul meg, emellett az eszenciák sajátossága még, hogy ebből következően a stock-hígítás és a szedett keverék között nincs különbség a koncentrációban. Az ajánlott napi adag ebben az esetben is 3x3 csepp (szórófejes verzió esetében 3x2 befújás).
Ahogy talán ebből az összefoglalóból is látszik, nincsenek szigorú adagolási szabályok az eszenciák esetében, a hangsúly sokkal inkább a rendszerességen van. Ez érthető is, hiszen nem hatóanyag-mennyiségekről, napi milligrammokról van szó, hanem információról, ha úgy tetszik "rezgésről", ezért sokkal fontosabb a rezgés folyamatos jelenléte, mint maga a forma, ahogy ezt behozzuk életünkbe...
A leírás biztosan nem teljes, de hát majd folytatom ;)