Üzeltünk címe: 1071 Budapest, Peterdy utca 18. Nyitva: hétfő, szerda, péntek 9.00-17.00; kedd, csütörtök: 11.00-19.00. Telefon: (06-1)214-5222

Kérdése van? Hívjon minket! (06-1)214-5222

Blog

Eszenciák, virágeszenciák, Bach-virágeszenciák

2019.05.07 12:30

Eszenciák, virágeszenciák, Bach-virágeszenciák

... hogy is van ez?

Webáruházunkban csaknem 1000 különböző eszencia található különböző kategóriákba sorolva. Vannak közöttük olyanok, amik "ugyanolyan" eszenciák nagyjából azonos neveken (pl. Apróbojtorján - Agrimony), de olyanok is, amik egymáshoz hasonló eszenciák eltérő névvel (Elsősegély Cseppek - Vészcsepp - Rescue Remedy - First Aid). Általában virágból, de néha ásványokból vagy drágakövekből, néha pedig nem is tudjuk az összetételt, mert a gyártó nem adja meg. Vannak "beszédes nevű" összetett eszenciák (Sweet dreams - Gentle Sleep - Nyugodt éjszakák), és egy-egy virág nevére hallgató mono készítmények.

Nekem, aki csaknem 30 éve foglalkozom virág- és egyéb eszenciákkal, ez magától értetődő és egyszerű, azonban sokak számára bonyolultnak tűnhet. Tegyünk tehát egy kicsit rendet az eszenciák háza táján.

Rögtön kezdjük is egy érdekességgel: a címben szereplő kategóriák közül a Bach-virágeszenciák a legszűkebb: ide csak azon a virágokból készülő eszenciák sorolhatók, amelyeket Dr. Edward Bach, a virágterápia megálmodója és kidolgozója írt le a 20. század első felében. Ő egy módszert is megalkotott, hiszen leírta azt is, hogy hogyan készíthetjük el az eszenciákat. Azonban ő maga volt az is, aki a Forrásvíz eszenciával példát adott arra is, hogy virágeszencia nem csak virágból készülhet ;)

Ebből persze az is következik, hogy ma már nem lehet új "Bach" virágeszenciákat kidolgozni vagy kitalálni, hiszen ezek szorosan Dr. Bach személyéhez kötődnek. Így tehát bármely más növényből, mint amit Dr. Bach leírt, "csak" virágeszencia készíthető.

Sokan készítenek így virágeszenciákat az eredeti Bach-eszenciáktól eltérő virágokból (maga Dr. Bach is támogatta ezt korai munkáiban). Ezeket az eszenciákat is sorozatokba rendezzük, s elnevezzük leírója, a készítő közösség, vagy a készítés helye alapján. Így születtek a Bailey-, a Findhorn-, a Perelandra, vagy akár a LTOE (Living Tree Orchid Essences) eszenciák.

Dr. Bach egyszerű (vagyis egy komponensű, mono) eszenciákban gondolkodott, ebben látta ugyanis annak zálogát, hogy a keverékek teljesen személyre szabhatók legyenek. Talán furcsának hat, hogy mégis egy összetett eszenciáját, a Rescue Remedy-t (Elsősegély Cseppek stb.) ismerjük a leginkább. Töretlen népszerűségének egyik oka bizonyára az egyszerűsége: nem kell rajta gondolkodni, nem kell szakértőnek lenni, egyszerűen elegendő annyit tudni, hogy ha baj van, stressz van, trauma van, akkor érdemes bevenni és kész.

Ezt a tulajdonságát gondolták tovább a különböző gyártók, amikor elkezdtek szélesebb körben összetett eszenciákat előállítani. Ezek olyan komplex szerek, amelyek egy-egy tipikus élethelyzetben adott (és tipikusnak tekinthető) érzelmi reakció enyhítésében segítenek. Természetesen nem személyre szabottak (hiszen adott receptúra szerint összeállítva nem is lehetnek azok), azonban általában beszédes nevükkel még a virágeszenciák világában járatlanok számára is elárulják, hogy milyen probléma kezelését támogathatjuk a segítségükkel (Függőség - Félelmek - Termékenység). Az összetett eszenciák rendszerint az adott gyártó mono eszenciáiból készülnek, összetételük általában publikus, vagyis akár saját magunknak is elkészíthetjük, nagy előnyük azonban, hogy amennyiben nem rendelkezünk a szükséges összetevőkkel, olcsóbban és azonnal szedhető formában vásárolhatjuk meg őket. Persze akadnak kivételek is: pl. a Perelandra összetett eszenciáinak nem ismerjük az alkotórészeit, ezt az információt a gyártó nem publikálja.

Persze a cím alapján sejthető, hogy van a virágeszenciákon túl egy még nagyobb kategória, nem véletlenül beszélünk összefoglalóan csak egyszerűen eszenciákról. Természetgyógyászatban járatosak számára valószínűleg magától értetődik, hogy nem csak a növények rezgései hordoznak gyógyító erőt, hanem a különböző kristályok, drágakövek is rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal. Szinte kínálja is magát az ötlet, hogy vajon Dr. Bach módszerével nem lehetséges-e ezekből is eszenciát készíteni. Nos, nem találtuk fel a spanyol viaszt: régóta készülnek ilyen eszenciák, gondoljunk csak a Maui drágakőeszenciákra, vagy a Findhorn, illetve az LTOE hasonló eszenciáira, bár a legnagyobb választékban drágakő eszenciákat az Indigo-eszenciák között találunk.

Így talán most már látható és érthető, hogy cikkünk címe egy kicsit csalóka: az eszencia szó magában foglal minden olyan terméket, amely Dr. Bach módszerével készült és gyógyító célra használjuk. Ezen belül megkülönböztetünk virág- és drágakőeszenciákat, s ezeket tovább is csoportosítjuk különböző gyártók szerint. A virágeszenciákon belül kiemelt jelentősége van a Bach-virágeszenciáknak, s az talán csak a helyzet iróniája, hogy ez az egyik legszűkebb kategória, mégis jelentősége s hagyománya okán ez a legismertebb.