Üzeltünk címe: 1071 Budapest, Peterdy utca 18. Nyitva: hétfő, szerda, péntek 9.00-17.00; kedd, csütörtök: 11.00-19.00. Telefon: (06-1)214-5222

Kérdése van? Hívjon minket! (06-1)214-5222

Blog

A tavaszi fáradtság

2024.03.03 16:27
A tavaszi fáradtság

Miért alakul ki a tavaszi fáradtság?
A tavaszi fáradtság fogalma alatt olyan jelenséget értünk, amelyet sok ember tapasztal meg március-április folyamán a napfény és a hőmérséklet növekedésével. Bár a tavasz általában az újjászületés és az energikusabb időszakok egyike, gyakran érezhetjük magunkat kimerültnek, álmosnak és fáradtnak ebben az időszakban.


A tavaszi fáradtság kialakulásához több tényező is hozzájárulhat:


 • A napfény mennyiségéhez és az időjáráshoz kapcsolódó változások: A hosszabb nappalok és az intenzívebb napfény hatással lehetnek a melatonin szintjére, amely az alvás és az ébrenlét szabályozásában játszik szerepet. Íly módon az időjárás és a fényviszonyok változása befolyásolhatja alvásunkat és energiaszintünket is.

 • Cirkadián ritmus zavarok: Ugyancsak fontos tényező lehet március végén a tavaszi időszámításra való áttérés és az óraállítás. Egyéni érzékenységünktől és szervezetünk alkalmazkodóképességétől függ, hogy ez mennyire visel meg bennünket.

 • Allergiák: Tavasszal gyakran megnő az allergiás reakciók kockázata, mivel sok növény virágzik. Az allergiás tünetek, például orrdugulás, tüsszögés és viszketés, befolyásolhatják az alvást és általában is hozzá járulhatnak a rossz közérzet kialakulásához. Az egyes anyagokra való érzékenység még abban az esetben is közrejátszhat e panaszok kialakulásában, ha maguk az allergiás tünetek meg sem jelennek.

 • Vitaminhiány: A téli hónapokban az emberek kevesebb időt töltenek a szabadban, és kevesebb napfénynek vannak kitéve, ennek eredményeként csökkenhet a D-vitamin szintje, ami fontos a hangulat és az energiaháztartás szabályozásában. Emellett a kevesebb friss zöldség és gyümölcs fogyasztása a többi fontos vitamin szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír.

 • Évszakváltások hatása a testre: Végül, de nem utolsó sorban fontos tényező lehet maga a változás ténye. Az évszakváltások során a szervezet alkalmazkodik a környezeti változásokhoz, és ez az alkalmazkodási folyamat önmagában is energiaigényes és befolyásolhatja az alvási szokásokat, az energiaszintet és az általános jólétet.

Ezek a tényezők együttesen járulnak hozzá a tavaszi fáradtsághoz. Ugyanakkor jó hír, hogy a legtöbb esetben ez a jelenség átmeneti, és idővel alkalmazkodunk az évszakváltásokhoz. Persze joggal merül fel a kérdés, hogy a magyarázatokon túl mit tehetünk mindezen, az életminőségünket negatívan befolyásoló jelenségek kiküszöbölésére. Az alábbiakban néhány javaslat található a tavaszi fáradtság enyhítésére és megelőzésére:

 • Aludj rendszeresen és megfelelő minőségben: Próbáld tartani az alvási rutinodat, és biztosíts elegendő időt a pihenésre. A megfelelő alvás segíthet csökkenteni a fáradtság érzését.

 • Táplálkozz egészségesen: Fogyassz változatos és kiegyensúlyozott ételeket, amelyek tartalmazzák a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Érdemes különös figyelmet fordítani a friss gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék és fehérjék bevitelére.

 • Mozogj rendszeresen: A rendszeres testmozgás hosszabb távon növeli az energiaszintet és javítja a hangulatot, a szabadban végzett rendszeres testmozgás különösen jól támogatja a szervezet alkalmazkodóképességének fitten tartását.

 • Gondoskodj a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről: ez elengedhetetlen a test megfelelő működéséhez. Igyál elegendő vizet vagy (gyógy)teát, különösen, ha növeled a fizikai aktivitásodat.

 • Kerüld a túlzott stresszt: Próbáld a lehető legalacsonyabb szinten tartani a téged a stresszhatásokat és megtalálni azokat a relaxációs módszereket, amelyek segítenek neked kikapcsolódni. Ebben akár a virágeszenciák is a segítségedre lehetnek!

 • Kerüld a túlzott koffeinfogyasztást: Bár a koffein rövid távon felfrissülést eredményezhet, ha túl sok kávét iszunk, az hosszú távon növelheti a fáradtság és alvászavarok kockázatát.

 • Végül, tölts annyi időt szabad levegőn, amennyit csak tudsz. A természetes fény segíthet a testbiológiai ritmusának szabályozásában és javíthatja a hangulatot.

Természetesen ezek a javaslatok nagyon általánosak. Ha a tavaszi fáradtság tünetei tartósak vagy súlyosak, érdemes szakemberrel konzultálni, mivel más egészségügyi problémák is okozhatnak hasonló problémákat. A témához kacsolódó, az ilyen esetekben használható virágeszenciákat alaposan körüljáró blogbejegyzésünket itt találod: https://eszenciacentrum.hu/tavaszi-faradtsag.

És igen, a témához kapcsolódó eszenciákat márciusban kedvezményesen meg is vásárolhatod. Itt találod őket: https://eszenciacentrum.hu/spl/793705/Tavaszi-faradtsag