Üzeltünk címe: 1071 Budapest, Peterdy utca 18. Nyitva: hétfő, szerda, péntek 9.00-17.00; kedd, csütörtök: 11.00-19.00. Telefon: (06-1)214-5222

Kérdése van? Hívjon minket! (06-1)214-5222

Blog

A Bailey-virágeszenciák

2021.03.03 09:11
A Bailey-virágeszenciák

„Nincs semmi, ami állandó: a nap és a hold felkel, majd lenyugszik;
A tiszta, áttetsző napot a sötét, sűrű éjszaka követi.
Minden változik, óráról órára." (Buddha)

Hol vagyunk egyek és hol különbözünk?

Dr Edward Bach, a Bach-virágterápia atyja az érzelmi diszharmóniák kiküszöbölésére 38 mono virágeszenciát adott a kezünkbe, hogy válogassunk szükség szerint közülük, és kezelhessük ezen állapotokat. Azt az iránymutatást adta nekünk, hogy egyedi keverékeket állítsunk össze, hiszen nincs két egyforma ember, és nincs két egyforma helyzet, amire mindenki ugyanúgy reagál. (érzelmileg) Ez így igaz, de mégis van valami közös bennünk.

Hogy emberek vagyunk…

Hasonló tapasztalataink vannak az életünkben, hasonló helyzeteket élünk meg, az egyediség a „hogyan”-ban van, hogy hogyan éljük meg az élet kihívásait, és mit kezdünk a tapasztalásokkal. Mindannyian keresztül megyünk bizonyos korosztályokra jellemző folyamatokon, életkori sajátosságokon. Hogy ezt megértsük érdemes kissé beleásnunk magunkat a fejlődéspszichológiába.

Számtalan elmélet létezik, megítélésem szerint amelyik a legkönnyebben értelmezhető, Erik Erikson (1902-1994) pszichoszociális fejlődéselmélete. Ennek ismerete mentén felfedezhetjük, hogy melyek azok a tipikus életszakaszokhoz rendelhető képességek (énerők), melyek ha nem fejlődnek ki bennünk, elakadunk a folyamatban, nehézségekkel szembesülünk. Például: Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a bizalommal van problémánk, az elmélet segítségével azonosíthatjuk, hogy melyik életszakaszban ért minket olyan krízis, melyben nem sikerült kialakítanunk azt a képességet, mellyel optimálisan túljutnánk rajta. Ugyanígy működik, ha gondunk van az intimitással, vagy nincs elég önbizalmunk.
Az ember egy fejlődésre törekvő lény. Ez egy kardinális kérdés az életünkben, és sokszor érezhetjük úgy, hogy elakadunk, megrekedünk. Mindez azért lehetséges, mert a tapasztalatainkat, nem jól integráljuk a személyiségünkbe, mert nincs meg rá a megfelelő eszköztárunk.

„Állandónak tekinteni azt, ami csak átmeneti,
Hiú ábránd." (Buddha)

A felnőtt korunk nagyrészt arról szól, hogy feldolgozzuk a gyermekkorunk.

A gyermekkori tapasztalataink nagyban befolyásolják, hogy felnőttként, hogyan szerveződik a személyiségünk. Ha nincsenek biztos alapokon álló stabil alapköveink, a ráépített ház is bizonytalanná válik. Sokan küzdünk ezzel, és ezen a ponton nem feltétlenül kell súlyos traumatizáló eseményekre gondolnunk. Ki ne hallott volna hasonló mondatokat, mint a „Te még ehhez kicsi vagy”, „Hülye vagy gyerekem”, „Ne is lássalak”, „Nézd a Pistike milyen ügyes, te meg….”. És ki ne érezte volna, hogy őt az UFO-k dobták le ide, vagy ki ne fogadta volna meg, „ha nagy leszek elszököm otthonról”.

„Az elmúlás a harmónia egyik alappillére.
Ha nem harcolunk ellene, összhangban vagyunk a valósággal." (Buddha)

Mit lehet tenni?

Természetesen számtalan módszer és lehetőség van ma már a gyermekkori determinációk, vagy felnőttkori sikertelenségek megdolgozására, az önismeret és a személyiség fejlesztésére. És ezek közül komoly létjogosultsága van a virágeszenciáknak is. A Bach-virágterápián túl ilyen esetekben gondolhatunk a Bailey esszenciákra. 23 db komplex esszencia készült ilyen élethelyzetekre, melyeket megkíséreltem a pszichoszociális fejlődésmodell mentén elhelyezni.

Egy kis ízelítő…

GYERMEKKOR (CHILDHOOD): Gyermekkori lezárt mintákra. Segít felszabadítani a gyermekkorban blokkolt energiákat. A nehézséget az adja, hogy ezek a mélyen beültetett feltételekhez kötött minták időről időre eluralhatják életünket. Ilyenkor akár jellemünkkel ellentétesen viselkedhetünk.

ÖNBECSÜLÉS (SELF-ESTEEM): Azoknak, akik kirekesztettek, akiken gyakran mások uralkodnak, és képtelenek érvényesülni a világban. A blokkolt önszeretetre. A túlzott agresszív viselkedés minden bizonnyal az önbecsülés hiányát mutatja.

BIZONYTALANSÁG (INSECURITY): A bizonytalanság minden formájára. Ez az érzés azt az érzetet kelti bennünk, hogy a helyzet nem fog elmúlni. "Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni, adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet, és adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni." (Szent Ágoston)

BERAGADVA (STUCK IN A RUT): Akkor használatos, ha úgy érezzük, hogy stagnálunk, vagy a bennünket körülvevő körülmények csapdájába estünk. Amikor a megszokások áldozatává váltunk vagy begubóztunk a biztonság utáni vágyakozásba.

Természetesen a nagyszámú komplex Bailey esszenciák használata nem jelenti azt, hogy bármilyen módon is uniformizálni lehetne az embereket, de az életkori sajátosságok kezelésére rendkívül nagy segítségünkre lehetnek. Gyakorlatilag a Bailey virágeszenciák a minták által meghatározott mentális attitűd kezelésére szolgálnak. És van még egy előnyük, hogy ha sikerül azonosítani a problémánkat, valójában tanácsadói vagy terapeuta közreműködés nélkül is könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő esszenciát.

Szeretettel invitálok minden kedves érdeklődőt, a  Bailey eszenciák különleges világába.
A workshopon megismerkedünk Arthur Bailey hagyatékával, meglátásaival, a rendszer sajátosságaival, és a komplex esszenciákkal.


Bővebb információ: https://eszenciacentrum.hu/a-bailey-virageszenciakrol
Workshopra jelenkezés: https://viragterapia-tanfolyam.hu/tanfolyamaink/bach-viragterapian-innen-es-tul/
Bailey eszenciák: https://eszenciacentrum.hu/bailey-eszenciak